Ooit al gedumpt door een dt-fout?

Ze had hem leren kennen op Tinder, de man van haar dromen. Hij had het allemaal: de humor, de intelligentie en het mooie lijf. Ook zei hij exact wat ze wilde horen. Dat was uniek volgens mijn vriendin aangezien ze al zo vaak ‘bagger’ was tegengekomen op Tinder.

Ze waren ongeveer een maand aan het daten toen plots alles veranderde. Er was iets geknakt waardoor ze ‘het’ niet meer voelde. En oké, de reden was eerder een detail maar het overschaduwde wel al zijn kwaliteiten. Hij had in sms een dt-fout gemaakt. Dat deed pijn. Alle vertrouwen was weg: het vertrouwen in zijn intelligentie, in zijn standvastigheid en in zijn mannelijkheid. En omdat al die kenmerken samenhangen, zag ze geen toekomst meer met hem. De echte reden heeft ze hem niet verteld, dat vond ze te belachelijk. Uiteindelijk kon hij er toch niets aan doen want de schade was onomkeerbaar. Dus zei ze maar dat haar ex nog te veel door haar hoofd spookte.

Toen ze het me vertelde, dacht ik: fuck, hij zit daar nu, thuis, wellicht aan diepe zelfreflectie te doen met al zijn kwaliteiten. Hij moest eens weten. Dat het zo oppervlakkig valt of staat. En ik durfde amper toe te geven dat ik zelf ook vrij vaak dt-fouten schrijf. Dan herlees ik een e-mail en moet ik er met veel schaamte een kanjer uithalen. Dat lucht totaal niet op want het confronteert me met al die verzonden e-mails die ik niét heb gecontroleerd en die voorgoed zijn verstuurd.

Maar is de spellingsregel dan zo moeilijk? Helemaal niet. Het probleem is alleen dat je hem telkens opnieuw bewust moet toepassen. Dus als je helder je idee wil neerpennen en je focust zo goed mogelijk op de inhoud en niet op de spelling, dan is de dt-regel een van de eerste die eraan moet geloven. Ongeacht hoe intelligent je ook bent.

En helaas kunnen we dat maar niet aanvaarden. Het al dan niet correct toepassen van de regel blijft een maatstaf voor – euhm – alle kwaliteiten. En eerlijk? Mensen die zeggen dat ze nooit een dt-fout maken? Ik vertrouw ze voor geen meter. Het is meestal het type dat zichzelf open-minded noemt maar alleen oor heeft voor gelijkgestemden.

We hechten er simpelweg te veel belang aan. En uiteindelijk is alles wat van een dt-fout afhangt, het niet waard om voor te strijden.

Dus.

Aan allen die zichzelf weleens op een dt-fout betrappen, zit er niet mee in. Meer nog, zie jezelf graag.

Maar.

Aan allen die me al de hele tijd willen corrigeren omdat het eigenlijk geen dt-fout maar een t-fout is, wees niet bang van een beetje zelfhaat. Het is cruciaal om te groeien als mens.

Advertenties