Ken je de Indianen?

‘Mag ik iets vragen?’ Ik draai me om. In het treinzitje links van mij zit een knappe gast van rond de 30. ‘Wat voor werk doe je?’ Ik zeg dat ik in het onderwijs sta. ‘Dan moet je wel heel maatschappijkritisch zijn’. De snelle conclusie overvalt me en een nietszeggende ‘goh ja’ ontsnapt mijn mond.

Hij is maar even in België voor een familiebezoek. Daarna trekt hij opnieuw de wereld rond want hij voelt zich niet op zijn gemak in België. Meer nog, hij is kwaad op België. En eigenlijk ook op de wereld. Op de kapitalistische wereld vooral. Verder wil hij niets weten van economie. Hij is zelfs tegen economie. En tegen politiek.

‘Wat denk je over culturen?’ Geen idee hoe ik hierop moet antwoorden. Stel je voor dat je zo’n vraag krijgt op een examen. Daar is geen beginnen aan. Nog voor ik iets kan zeggen, antwoordt hij dat we maar beter respect hebben voor de culturele diversiteit. Vooral voor de cultuur van de Indianen. ‘Ken je de Indianen?’ Antwoorden wordt nu echt totaal overbodig. Zeker wanneer hij een paar zinnen later kwaad is op alle buitenlanders in ons land. Deze man is zo rechts als hij links is. En zo koud als hij warm is.

Nog voor hij van wal steekt over de verdwijning van individualiteit, kondigt de conducteur mijn halte aan. Ik spring recht. De voormalige knappe gast grijpt me bij de arm. Dat ik op Facebook zeker Peter Lie moet opzoeken. Ik bedank hem vriendelijk en maak me snel uit de voeten.

Op het perron kijk ik toch even op Facebook. Precies wat ik had verwacht: een omslagfoto van een panoramisch landschap waar hij als minimens tegen afsteekt. Ik ben opgelucht omdat ik niet langer in zijn buurt ben. En vooral omdat ik niet te veel heb bijgeleerd.

PS Uit respect voor de persoon in kwestie, heb ik de naam verzonnen. Het toeval wil nu dat deze verzonnen persoon ook effectief bestaat en ook echt een omslagfoto heeft met een panoramisch landschap. De populariteit ervan is simpelweg niet te overzien.

Advertenties